dinsdag 24 april 2012

Macarons

Macarons zijn heerlijk en zien er ook prachtig uit, daarom hier het basisrecept. Vanuit dit basisrecept kan je eindeloos variëren met kleuren en smaken.

Ingrediënten (voor ongeveer 40 macaronbiscuits dus voor 20 macarons met vulling)

200 g poedersuiker
100 g amandelpoeder (amandelmeel of gemalen amandelen)
120-125 g eiwit (ca. 3 eieren)
mespunt zout
40 g zeer fijne kristalsuiker
spuitzak met spuitmondje van 1 cm
2 bakplaten, bekleed met bakpapier

Werkwijze

Doe de poedersuiker met het amandelpoeder in de keukenmachine en mix 30 seconden totdat alles goed gemengd is. Zet apart.

Doe de eiwitten in een schone, vetvrije en droge kom. Voeg een mespunt zout toe en klop ze met een elektrische handmixer stijf totdat er pieken ontstaan.

Blijf op middelhoge snelheid kloppen terwijl je de kristalsuiker theelepel per theelepel toevoegt. Zorg ervoor dat de suiker volledig is opgenomen voordat je de volgende lepel toevoegt. Het mengsel moet dik, wit en glanzend worden.

Nu kun je eventueel kleurstof toevoegen. Doop een cocktailprikker in de kleurstof en roer ermee door het mengsel. Zorg ervoor dat de kleur gelijkmatig wordt verdeeld. Schraap langs de wanden van de kom met een rubberen spatel om alles goed te mengen.

Schep het suiker-amandelmengsel voorzichtig door de eiwitten met een grote metalen lepel.

Het kan wel een minuut duren eer het geheel goed gemengd en soepel is. Het is klaar als het mengsel langzaam van de lepel druipt.

Vul de spuitzak met dit mengsel en spuit gelijkmatige rondjes van ongeveer 5 cm doorsnede op de bakplaten. (als je wilt dat de macarons allemaal even groot zijn kun je met een rond uitsteekvormpje cirkels tekenen op het bakpapier en het mengsel binnen de lijntjes spuiten.)

Tik de bakplaat één keer lichtjes op het werkvlak om eventuele luchtbelletjes kwijt te raken.

Nu kun je de macarons versieren met eetbare decoratie, vloeibare kleurstof en dergelijke.

Laat de macarons 15 minuten tot 1 uur rusten, zodat ze kunnen drogen. Duw er voorzichtig op met je vingertop - ze mogen nu niet meer kleverig of nat zijn.

Verwarm de oven voor tot 170°C. Zet de macarons in het midden van de oven (1 bakplaat per keer) en bak ze gedurende 10 minuten. De bovenkant moet nu knapperig zijn en de onderkant droog. Laat afkoelen op het bakpapier.

Nadat de macarons zijn afgekoeld kun je ze vullen. Dek ze daarna af en laat ze in de koelkast of een andere koele plek 30 minuten rusten voordat je ze serveert.

Vulling

Naar eigen keuze natuurlijk maar ik geef toch graag enkele voorbeeldjes mee:

witte chocoladecrème:

150 g witte chocolade, 5 eetlepels slagroom, 1 theelepel vanille- extract

Doe de chocolade in een hittebestendige kom. Breng de room met het vanille-extract aan de kook, giet de hete room over de chocolade en laat gedurende 1 minuut smelten. Roer tot een glad mengsel en laat afkoelen. Dek af en zet in koelkast totdat de crème is ingedikt.

Mascarponecrème:

Voeg naar smaak poedersuiker of fijne kristalsuiker toe aan de benodigde hoeveelheid mascarpone of opgeklopte slagroom. Voeg eventueel vanille extract of koffie extract toe of een scheutje van je favoriete likeur.


Aan de slag en smakelijk zou ik zeggen ;-)!

Uit het boek van Annie Rigg


Geen opmerkingen:

Een reactie posten